Yükseköğretimde Kadın- Erkek Eşitliği ve Başarı Oranları

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, kadın ve erkek adayların tercih döneminde elde ettiği başarıyı değerlendirirken yükseköğretimin standartlarını vurguladı.

Yükseköğretimde Kadın ve Erkek Başarı Oranları

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin (SUBÜ) düzenlediği 2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı'nda önemli açıklamalar yaptı. Özvar, tercih dönemi sonunda kadın adayların yaklaşık %55'inin, erkek adayların ise %45'inin bir programa yerleşme hakkı kazandığını belirtti.

Türk Yükseköğretiminde Erişim ve Fırsat Eşitliği

Özvar, bu oranların Türk yükseköğretiminin erişim, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği alanında ulaştığı yüksek standartların bir göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye, 208 üniversite ile 7 milyonun üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yapılan yatırımların bu başarıda önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

2023 YKS Sonuçları ve Kontenjanlar

2023'te 3,5 milyondan fazla öğrencinin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'na katıldığını anımsatan Özvar, üniversite kontenjanlarının doluluk oranının %99,8 gibi yüksek bir seviyeye ulaştığını aktardı. Bu yıl YKS'ye katılan adaylardan 1 milyon 670 bini tercih yaparken, toplamda 980 binden fazla aday bir yükseköğretim kurumuna yerleşme hakkı kazanmıştır. Devlet üniversitelerinde program doluluk oranı %98,8 olarak kaydedilmiştir.

Akreditasyon ve Kalite Hedefleri

Bugün itibarıyla yükseköğretim kurumlarının %35'inin kurumsal akreditasyon aldığını belirten Özvar, 2027'ye kadar tüm üniversitelerin bu süreci tamamlamasını hedeflediklerini söyledi. Mevcut programların %17'sinin akredite durumunda olduğunu kaydeden Özvar, çalışmalarıyla bu oranı artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Uluslararası Öğrenciler ve Gelecek Vizyonu

Türkiye'nin yaklaşık 350 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığını belirten Özvar, bu sayıyı artırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Ayrıca, yeşil ve dijital beceriler inisiyatifi ile mezunlara daha iyi istihdam imkanları sunmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Şehrin ve Üniversitenin Gelişimi

Sakarya'nın coğrafi konumunun ve üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değinen Sakarya Valisi Rahmi Doğan, tarım kenti olan Sakarya'nın sanayi şehri olma yolunda ilerlediğini vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise, teknoloji geliştirme ve standartların yükseltilmesi için işbirliğine vurgu yaptı.

SUBÜ'nün Kazanımları

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, üniversitenin araştırma merkezi sayısını 20'ye çıkardıklarını ifade ederken, URAP sıralamasında önemli başarılar elde ettiklerini belirtti. Ülke ortalamasının üzerinde indeksli yayın ve atıf sayılarında artış sağlandığını da sözlerine ekledi.

Çalıştayda, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi rektörlerinin katılımıyla yükseköğretimdeki gelişmeler ve hedefler masaya yatırıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar (sağ 5), Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) 2025-2029 Dönemi Stratejik Plan Çalıştayı"na katıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar (sağ 5), Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) 2025-2029 Dönemi Stratejik Plan Çalıştayı"na katıldı.

Sonraki Haber