Yeni Depozito Yönetim Sistemi ile Ekonomi ve Çevreye Katkı

Yeni yıl ile birlikte yürürlüğe girecek Depozito Yönetim Sistemi, atıkların geri dönüşümünde devrim niteliğinde değişiklikler getiriyor.

Yeni Depozito Yönetim Sistemi ile Ekonomi ve Çevreye Katkı

Depozito Yönetim Sistemi Çevre ve Ekonomiyi Korumaya Yönelik

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, Depozito Yönetim Sistemi'nin yeni yılda uygulanmaya başlayacağını belirtti. Bu sistem ile vatandaşlar, dönüşüm makinelerine attıkları cam, alüminyum ve plastik atıklardan e-cüzdanlarına para kazanacaklar.

Ulusal Uygulama ile Ambalajlara Depozito Bedeli

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ulusal çapta 2025 yılında devreye alınması planlanan bu sistem, 0.1-3 litre hacmindki ambalajların geri dönüşümü için her şişe ve kutuya depozito bedeli ödenecek. Yerli mühendisler tarafından geliştirilen makineler, atıkları türlerine göre ayırıp geri dönüşüm sürecine kazandıracak.

Çevre Bilincinin Yükseltilmesi Gerekecek

Prof. Dr. Görgün, makinelere atılan her ambalajdan alınacak depozito bedelinin, alışverişlerde kullanılacağını vurguladı. İlk aşamada bu makinelerin, alışveriş merkezleri ve marketlerde yer alacağı öngörülmektedir. Ayrıca, Türkiye'de yaklaşık 20-30 bin makine kurulması planlanmaktadır.

Gelecek için Temiz Hammadde ve Ekonomik Kazanımlar

Görgün, bu sistemin Türkiye'ye kazandıracağı stratejik hammaddelerin geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılacağını ve insanların çevre konusunda daha bilinçli hale geleceğini ifade etti. Bunun yanı sıra, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde ambalaj atıklarının azaltılması hedefinin de gerçekleşeceği belirtiliyor.

Dijital Altyapı ile Hızlı İletişim

Prof. Dr. Görgün, Türkiye Çevre Ajansı’nın bu süreci yöneteceğini ve işletmeler ile vatandaşlar arasında bir veri akışının sağlanacağını açıkladı. Elde edilecek bilgiler, geri dönüşüm süreçlerini optimize etmek için kullanılacak.

Gelecekte Sıfır Karbon Hedefi

Görün, Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadelede başarılı olması için bu sistemin önemine dikkat çekti. Atık ve endüstri sektörünün bu dönüşüme ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Görgün, her bireyin ve kuruluşun çevre bilincine sahip olması gerektiğini ifade etti.

Makine Üreticisi: DİM İle Temiz Geri Dönüşüm

Depozito İade Makinelerini (DİM) üreten Ayşegül Eroğlu, bu makinelerin tasarımında çevre dostu ve sahteciliği önleyici özelliklere odaklandıklarını belirtti. Eroğlu, 2025'te bu makinelerin sahalarda görünmeye başlayacağını ve ambalaj atıklarının döngüsel ekonomiye dahil edilmesinin sağlanacağını aktardı.

Özetle, yeni yıl ile birlikte devreye girecek Depozito Yönetim Sistemi, hem çevreyi korumayı hem de ekonomiye katkı sağlayarak, sürdürülebilir bir gelecek yaratmayı hedefliyor.

Yeni yılda hayata geçirilecek Depozito Yönetim Sistemi ile vatandaşın dönüşüm makinalarına attığı...

Yeni yılda hayata geçirilecek Depozito Yönetim Sistemi ile vatandaşın dönüşüm makinalarına attığı her cam, alüminyum ve plastik atık, e-cüzdanına para olarak dönecek.

Yeni yılda hayata geçirilecek Depozito Yönetim Sistemi ile vatandaşın dönüşüm makinalarına attığı...

Yeni yılda hayata geçirilecek Depozito Yönetim Sistemi ile vatandaşın dönüşüm makinalarına attığı her cam, alüminyum ve plastik atık, e-cüzdanına para olarak dönecek.