Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirlikleri SAHA EXPO'da Tartışıldı
Uzay teknolojileri alanında uzmanlar, SAHA EXPO'da işbirliği fırsatlarını irdeledi.
Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve İşbirlikleri
Uzay teknolojileri alanında öne çıkan isimler, SAHA EXPO etkinliğinde düzenlenen panelde, uzay ekosistemine dair işbirliği fırsatlarını masaya yatırdı. Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen bu fuar, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından destekleniyor. Ayrıca Anadolu Ajansı global iletişim ortağı olarak etkinliğe katkı sağlıyor.
Panelde Öne Çıkan Temalar
PANEL başlığı, "Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları" oldu. TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uzay alanındaki ticari ve askeri ihtiyaçlarını milli AR-GE projeleri ile karşılamanın önemine dikkat çekti. Nefes, uzay çalışmalarına BİLSAT ile başladıklarını, RASAT, GÖKTÜRK-2 ve İMECE projeleriyle bu çabayı sürdürdüklerini belirtti.
Uzay Astronot Ekipleri
Nefes, Türkiye'nin astronot gönderme sürecinin arkasında 40 kişilik bir ekibin bulunduğunu vurgulayarak, "Dünya üzerindeki herhangi bir yerin görüntüsünü almak için uyduyu komuta etmek gerekiyor" dedi. Ayrıca, ekosistemdeki diğer firmalarla yakın işbirliği içinde olduklarını ve yerli projelere destek sağladıklarını ifade etti.
Uluslararası İşbirlikleri ve İnovasyon
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç, derinlemesine uluslararası işbirliklerine dair bilgiler verdi. 2026 yılında Antalya'da yapılacak olan dünyanın en büyük uzay kongresi IAC ile bu işbirliklerinin daha da güçleneceğine dikkat çekti.
Dördüncü Uzay Misyonu Müjdesi
AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz, üç insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamladıklarını ve dördüncüsünü gelecek yıl planladıklarını aktararak, bu misyona Hindistan, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerin katılacağını belirtti. Kaymaz, uzaya erişimin kolaylaşmasının önemine vurgu yaptı.
Türksat'ın Rolü ve Geleceği
Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel, 5 aktif uyduyla faaliyet gösterdiklerini ve Türksat6A uydusunun eklenmesiyle bu sayının 6'ya yükselebileceğini duyurdu. Demirel, uzayda Türkiye'nin kendini kanıtladığını ve uluslararası işbirliklerinin bu süreçte kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, ikinci gününde panellerle devam ediyor. AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz (sol 3), TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes (sağ 2) ve Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel (sağda) etkinlik kapsamında düzenlenen "Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları" başlıklı panele katılarak konuşma yaptı.