Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı: Yeni Hedefler ve Yatırımlar

Türkiye, deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelini yükseltmek ve yatırımları artırmak için önemli adımlar atıyor.

Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, deniz üstü rüzgar enerjisinin Türkiye'nin enerji stratejisinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Açılışta konuşan Demircan, "Ülkemizin toplamda 66 gigavatlık bir deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli var. Bu potansiyeli değerlendirmek için orta ve uzun vadeli planlar oluşturmayı hedefliyoruz." dedi.

Finansman Desteği ve Yatırım Hedefleri

Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda, yenilenebilir enerji kaynakları, hidrojen ve nükleer enerjinin artarak kullanılacağının altını çizen Demircan, uluslararası finans kuruluşlarının desteğine de dikkat çekti. Dünya Bankası aracılığıyla sağlanan 70 milyon dolarlık finansmanın, TEİAŞ'ın iletim sisteminin modernizasyonunda kullanılacağını belirtti.

2035 Hedefine Yönelik Yatırımlar

"Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası" kapsamında, 2035'e kadar güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücünün 120 gigavata çıkarılması planlanıyor. Deniz üstü rüzgar enerjisinde ise 5 gigavatlık kapasitenin sisteme dahil edilmesi çalışmaları sürüyor.

Uluslararası İşbirlikleri ve Eğitimler

AB ile Dünya Bankası'nın ortaklaşa yürüttüğü projelerde, Marmara Denizi'nde çeşitli teknik ve finansal çalışmalar gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Demircan, bu projenin amacının en az bir gigavat kapasiteli deniz üstü rüzgar sahasının yatırım için hazır hale getirilmesi olduğunu belirtti.

AB İle İşbirlikleri

Bülent Özcan, Türkiye-AB Katılım Öncesi Yardım Aracı ile enerji sektöründe toplam 120 milyon avroluk yatırım sağlandığına değindi. Özcan, deniz üstü rüzgar enerjisi projesinin de bu desteklerin bir parçası olduğunu ifade etti.

İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji

AB Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve Vimpari, rüzgar enerjisinin iklim değişikliği etkilerini azaltmak için önemli bir araç olduğunu belirtti. Türkiye'nin %67 oranında artacak elektrik talebi göz önüne alındığında, yenilenebilir enerji yatırımlarının önemi bir kez daha vurgulandı.

Sonuç

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, 2035'e kadar Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünü 90 gigavat artırma hedefine dikkat çekti. Yenilenebilir enerjiye geçişin ülke sanayisinin rekabetçiliğini artıracağı, dolayısıyla ekonomik büyümeye katkıda bulunacağı vurgulandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, "Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı"nın açılışına katılarak konuşma yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, "Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı"nın açılışına katılarak konuşma yaptı.

Sonraki Haber