Türkiye'de Taşkın Yönetim Planları Tamamlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin 25 havzasında taşkın yönetim planlarını 2023 yılı içinde bitirecek.

Türkiye'de Taşkın Yönetim Planları Tamamlanıyor

Türkiye'nin 25 Havzasında Taşkın Yönetim Planları Tamamlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, Meriç-Ergene Havzası Taşkın Yönetim Planı ile ülkemizin 25 havzasındaki tüm taşkın yönetim planlarının yıl içerisinde tamamlanacağı bilgisini verdi.

Meriç-Ergene Havzası'nda Önemli Çalışmalar

Sever, Edirne'de düzenlenen bir toplantıda yaptığı açıklamada, bakanlık olarak Türkiye genelinde taşkınları önlemeye yönelik çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ayrıca, taşkın ve kent sellerinin sıkça karıştırıldığını vurguladı.

Taşkın ve Kent Selleri Arasındaki Fark

Taşkın, akarsuyun veya derenin yatağından taşarak çevresine zarar vermesi olarak tanımlanırken; kent selleri, şehir içindeki yetersiz yağmur suyu drenaj sistemi nedeniyle oluşan su baskınlarıdır. Sever, taşkınları önlemek için izlenmesi gereken stratejileri de aktardı.

Havzalara Göre Risk Analizleri

Sever, doğu Karadeniz ve batı Karadeniz havzalarının taşkın riski yüksekken, İç Anadolu bölgelerinde kuraklık riskinin ön plana çıktığını ifade etti. Bu risklerin belirlenmesi amacıyla yönetim planları hazırlandığını aktardı.

Imar ve Çevre Planlarının Önemi

Sever, Taşkın Risk Yönetim Planı'nın imar ve çevre düzeni planlarında özellikle korunması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, dere yataklarına yerleşimin yapılmaması gerektiğini belirterek, bu konuda uyarılarda bulundu.

Erken Uyarı Sistemi ile Risk Yönetimi

Meriç-Ergene Havzası’nda kurulan Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi sayesinde 94 noktadan taşkın tahmini yapılabileceğini açıklayan Sever, bu sistemin taşkın anında saatler öncesinden uyarı vereceğini ifade etti.

Afire Sever, taşkın ve kuraklık yönetiminin bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirterek, bu alandaki uluslararası gelişmelere de dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, AA muhabirine açıklamada...

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, AA muhabirine açıklamada bulundu.