Türk Devletleri İnovasyon ve Teknoloji İşbirliği

Türk Devletleri Teşkilatı, teknoloji alanında işbirliği ve ortak projeleri masaya yatırdı.

Türk Devletlerinden Teknoloji ve İnovasyon Alanında İşbirliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TDT 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısı'nın, Türk dünyasının bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemesi açısından tarihi bir adım olduğunu ifade etti. Ömüraliyev, gelecekte ortak projelerle bu alanlarda güçlü işbirliğinin hedeflendiğini vurguladı.

İstanbul'daki Toplantının Önemi

İstanbul'da gerçekleştirilen toplantının ardından konuşan Ömüraliyev, bu toplantının teknoloji ve inovasyon açısından Türk dünyası için tarihi bir toplantı olduğuna dikkat çekti. O, TDT bünyesinde 35’in üzerinde çalışma platformunun mevcut olduğunu ve bu nedenle ilk kez böyle bir toplantı düzenlendiğini belirtti.

Kararların alınmasının ardından, bildiri doğrultusunda eylem planlarını hayata geçireceklerini de sözlerine ekledi.

Ortak Uydu Projesi Hedefi

Toplantıda alınan kararların Türk dünyası için uzun vadeli projelerin başlangıcı olduğunu vurgulayan Ömüraliyev, uydu ve uzay teknolojileri alanında işbirliklerine yönelik adımlar atacaklarını açıkladı.

"Ortak uydu projesi üzerinde iki yıldır çalışıyoruz. Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan'ın uyduları var. Diğer Türk devletleriyle birlikte bu kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz,” dedi.

Dijital Dönüşüm Hızlanıyor

Ömüraliyev, Türk devletleri arasındaki bilgi ve teknoloji paylaşımını kolaylaştırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. 9 Ekim’de Kırgızistan’ın Bişkek kentinde düzenlenen TDT Dijital Forumu'nun önemine işaret etti.

Bişkek Zirvesi'nde bilim ve teknoloji alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla önemli adımlar attıklarını belirten Ömüraliyev, alınan kararların uygulanması hedefinde olduklarını söyledi.

Toplantıya Katılan İsimler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın ev sahipliğindeki toplantıya, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanı Nuriya Kutnayeva, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiev, Kazakistan Sanayi ve İnşaat Bakan Yardımcısı Olzhas Saparbekov, Özbekistan Yüksek Öğrenim, Bilim ve İnovasyon 1. Bakan Yardımcısı Shakhrukh Daliev, Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlığı Devlet Müsteşar Yardımcısı Adam Nagy ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katıldılar.

Toplantı sonunda bir bildirge imzalanarak, üye ülkelerin bilim ve teknoloji alanında işbirliği ve bilgi paylaşımı ile dijital dönüşüme katkı sağlamaları amaçlandı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, İstanbul'da bir otelde, TDT tarafından ilk kez düzenlenen TDT 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısı'nın ardından Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, İstanbul'da bir otelde, TDT tarafından ilk kez düzenlenen TDT 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısı'nın ardından Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.

Sonraki Haber