Trakya'da Aşırı Hava Koşulları Ayçiçeği Hasadını Olumsuz Etkiliyor

Trakya'da aşırı sıcak ve kuraklık, ayçiçeği verimini önemli ölçüde düşürdü. Üreticiler zor bir sezon geçiriyor.

Trakya'da Aşırı Hava Koşulları Ayçiçeği Hasadını Olumsuz Etkiliyor

Trakya'da Ayçiçeği Üretiminde Kriz!

Geçtiğimiz yaz, Trakya'nın önemli üretim merkezlerinde yaşanan aşırı sıcak ve kuraklık, ayçiçeği veriminde ciddi düşüşlere yol açtı. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da olumsuz hava koşulları yüzünden üreticiler zor günler geçiriyor.

Hasat Zamanı ve Verim Kaybı

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, bu yılki verim düşüşünün geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade etti. “Geçen yıl dekarda 80 ile 100 kilogram verim alırken, bu yıl 40-50 kilogram seviyelerine gerilediğimiz gözlemleniyor,” dedi.

Sıcak Hava ve Kuraklığın Etkileri

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da benzer şekilde, son yıllardaki yağış eksikliği ve sıcaklık artışının ayçiçeği üretiminde yaşanan düşüşte etkili olduğunu belirtti. “Bu sezon çiftçilerimizin yaşadığı zorluklar oldukça büyük, birçok tarlanın hasat edilemediği durumlar söz konusu.”

Devlet Desteği İhtiyacı

İstanbul ilinden Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “Kuraklık nedeniyle ayçiçeği gibi birçok tarım ürününde önemli verim kayıpları yaşanıyor. Yağışların zamanında düşmemesi, gelecek yıllarda da bu sorunların devam edeceğini gösteriyor,” dedi.

Çiftçilerin Beklentileri

Üreticiler, devlet desteği konusunda beklentilerini aktararak, “Geçen yıl kuraklığın etkisiyle artan destek miktarı bu yıl da devam etmeli,” ifadelerini kullandılar. Trakya bölgesi, Türkiye ayçiçeği üretiminin %45'ini karşılamakta ve bu durumun devamlılığı için acil önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar...

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar verim kaybına neden oldu. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar...

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar verim kaybına neden oldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.