TBMM Başkanı Kurtulmuş, Yeni Anayasa Üzerine Önemli Açıklamalarda Bulundu

Kurtulmuş, yeni anayasanın temellerini sivil ve demokratik bir anlayışla atılması gerektiğini vurguladı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi’nde Yeni Anayasa Vurgusu Yaptı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışında önemli açıklamalara imza attı. Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına dair, "Seçkinci, devletçi anlayışın, milletin gücü üzerine inşa edilmiş bir yönetim ile yeniden değerlendirilmesi gerekiyor," dedi.

Anayasa Müzakere Süreci

Kurtulmuş, anayasa sürecinin şeffaf ve herkesin görüşlerini paylaşabileceği bir ortamda yürütülmesinin şart olduğunu belirterek, "Müzakere süreci TBMM tarafından yönetilmelidir," ifadesini kullandı. Kurtulmuş, anayasada sadece metin değişikliğinin yetersiz olduğunu, ideallerin de toplumun ihtiyaçlarına göre yeniden tanımlanması gerektiğini vurguladı.

Darbeci Ruhun Temizlenmesi Gerekiyor

Kurtulmuş, eski anayasaların birçok maddesine rağmen hala "darbeci" ruhun varlığını sürdürdüğünü kaydederek, 1961 ve 1982 Anayasaları’nın eleştirisini gerçekleştirdi. "Devletin milleti ve ülkesinin bölünmez bütünlüğü" tanımının da değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, bu ifadenin "Milletin devleti ve ülkesinin bölünmez bütünlüğü" şeklinde olmasının daha anlamlı olacağını belirtti.

İmtiyaz ve İstisnalara Dikkat Çekti

Kurtulmuş, yeni anayasada imtiyaz ve istisnaların kaldırılması gerektiğini, zira bunların demokrasinin en büyük düşmanları olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Demokratik kuralların herkes için eşit ve adil olması bir zorunluluktur," diyerek, bunun Türk siyasetinin normalleşmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Yeni Anayasa İçin Temel İlkeler

Kurtulmuş, yeni anayasanın temel özelliklerinin sivil, demokratik ve katılımcı olması gerektiğini savundu. Ayrıca, hukukun üstünlüğü ilkesinin anayasada yer bulmasının da şart olduğunu vurguladı. Anayasanın dilinin açık ve anlaşılır olmasına, sistematiğinin ise güçlü olması gerektiğine de dikkat çekti.

Gazi Üniversitesi Rektöründen Mesaj

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal, üniversiteler olarak toplumun çıkarlarına hizmet etme hedefinde olduklarını ve eğitimde öncü rol oynamayı sürdüreceklerini belirtti. Ünal, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile eğitim programlarını geliştirmeye kararlı olduklarının altını çizdi.

Programa katılımın ardından, Kurtulmuş, üniversiteye bu yıl yüksek başarıyla giriş yapan 14 öğrenciye ödüllerini takdim etti.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Uğur Ünal, üniversitenin 2024-2025 Akademik Yılı açılış programında konuşma yaptı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Uğur Ünal, üniversitenin 2024-2025 Akademik Yılı açılış programında konuşma yaptı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Uğur Ünal, üniversitenin 2024-2025 Akademik Yılı açılış programında konuşma yaptı.

Sonraki Haber