Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, Üretim Planlamasını Tanıttı

Çorum'da yapılan toplantıda yeni tarımsal üretim planlaması ve destek modelleri hakkında bilgiler verildi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, Üretim Planlamasını Tanıttı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, Çorum'da Tarımsal Üretim Planlamasını Tanıttı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Çorum'da düzenlenen "Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modelleri" tanıtım toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Gizligider, sistemin en büyük avantajının öngörülebilirlik olduğunu belirtti. "Artık üreticiler ne yaparsa neyle karşılaşacağını bilecek," dedi.

Yeni Destek Modelleri ile Tarımda Devrim Vurgusu

Türkiye'nin tarım sektörünü güçlü bir noktaya taşımak için devrim niteliğinde bir planlama hazırlandığını ifade eden Gizligider, geçmişte tartışılan ‘neyi, nerede ve ne kadar üreteceğiz?’ sorusunun artık yanıt bulması gerektiğini dile getirdi. Özellikle patates gibi tarım ürünlerindeki fiyat dalgalanmalarına dikkat çekti.

Gizligider, Türkiye'nin tarım gayrisafi yurt içi hasılasıyla dünyada onuncu, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu söyledi. Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara ulaşacağını ve bu nedenle üretim planlamasına geçmenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Su Kaynakları ve Çiftçi Eğitimi

Çiftçilerin, kaçak yollarla derin sulamaya gitmesinin kendilerine geri dönüşü olacağını belirten Gizligider, birçok çiftçinin su kaynaklarının azalmasından dolayı endişeli olduğunu aktardı. "Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlaması ile çiftçilerin yönlendirilmesini sağlamak istiyoruz," dedi.

Destekler Üç Kat Artacak

Yeni desteklerin üç kat, yer yer dört kat artmasının planlandığını belirten Gizligider, çiftçilerin doğru ürünlerin ekilmesini sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağını iletti. "Bu sene çiftçiden 'Bu ilçede bu ürünleri ekmeyin.' dediğimizde bil ki bu, toprakların artık buna izin vermediğini gösterir," ifadelerini kullandı.

İki Yıl İşlenmeyen Tarlalar Kiralanacak

İki yıl boyunca işlenmeyen tarlaların devlet tarafından kiralanacağını aktaran Gizligider, "Devlet, miras dahil hiçbir sebeple arazileri boş bırakmanın hakkınız olmadığını söylüyor," dedi. Bu alanlar, öncelikle köy halkına elektronik ihale ile bir yıllığına kiralanacak.

Destekler ve Hibe Programları

Tarıma yönelik desteklerin 165’ten 12 ana desteğe indirildiğini paylaşan Gizligider, bitkisel üretim destekleri hakkında çiftçilere müjde verdi. "Kararlaştırdığımız ürünleri ekerek %100 mazot ve %50 gübre desteği alabilirsiniz," diye belirtti. Ayrıca hayvancılıkta da kadınlara ve gençlere yönelik ilave desteklerin sunulacağını vurguladı.

Son olarak, toplantının basına kapalı kısmında üreticilerin soruları yanıtlandı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek...

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modelleri" tanıtım toplantısı için geldiği Çorum'da, DSİ 5. Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarını inceledi.