Soğuk havalarda en fazla çalışan organımız belli oldu

Kışın soğuk algınlığına yakalanmamak için sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Kış aylarında mide bağırsak sorunları artar, bu nedenle beslenmenize de önem vermelisiniz. Peki kışın vücudumuzda ne gibi değişiklikler oluyor? Aşırı soğuk hava vücudumuzu nasıl etkiliyor? Soğuk mevsimde vücudumuzda meydana gelen değişiklikler hakkında detaylı bilgiler haberimizde..

Soğuk havalarda en fazla çalışan organımız belli oldu

İnsan vücudunun yapısı aslında aşırı soğuk bölgelere uygun değildir. Vücudumuz soğuduğunda vücut ısımızı yükseltmek için çeşitli mekanizmalar çalışır. Kaslar ve dişler titrer, atalarımızın da dediği gibi tüylerimiz diken diken olur. Beynimizde termostat görevi gören hipotalamik bez, bu tepkileri sağlayarak en azından bizi sıcak tutacak bir sığınak bulana kadar hayati organlarımızı bir nebze de olsun sıcak bir şekilde tutmaya çalışır.

 Soğuk hava vücudumuzu nasıl etkiliyor?

Soğuk hava bizi kapalı mekanlarda tutarak virüslere ve enfeksiyon durumlarına karşı savunmasız hale getirir. Ancak soğuk havaların vücudumuz üzerinde farklı etkileri olabiliyor.

Dil normalden daha iyi çalışıyor..

Dondurucu soğuk hava dudaklarınızı kurutabilir, bu nedenle onları nemli tutmak adına sürekli olarak yalamak isteyeceksiniz. Bu alışkanlık semptomları geçici olarak hafifletse de aslında dudak bölgenizin çatlamasına sebep olabilir. Tükürük normalde çabuk buharlaşır ve dudaklarınızı da eskisinden daha fazla kuru bırakır. Aynı zamanda hassas dudaklar için sert ve rahatsız edici olabilecek çok sayıda enzim içerir. Bu süreç boyunca diliniz her zamankinden daha fazla çalışmaktadır.

Soğuk havalarda en fazla çalışan organımız belli oldu

Dişler daha fazla acır..

Dişleriniz hassassa, dış hava sıcaklığının çok soğuk olduğu durumlarda şiddetli batma yaşayabilirsiniz. Soğuk hava dişlerinizin derinliklerinde bulunan sinirlere ulaşarak diş ağrısına neden olabilir. Birçok diş hekimi ağzınızı sıcak tutmak, aynı zamanda da hassas dişlerinizi kış soğuğundan korumak için dışarıdayken burnunuzdan nefes almanızı ve ağzınıza bir eşarp takmanızı önerir.

Kan şekeri seviyeleri yükselebilir..

Soğuk hava vücudunuzun kan şekeri seviyesini artıran stres hormonlarını salgılamasına neden olur. Çoğu insan için sıcaklık düştüğünde kan şekeri seviyeleri düşer. Bunun nedeni, havnın soğuk olduğu zamanlarda dışarı çıkarak egzersiz yapma konusunda daha az motive olmanızdır. Fiziksel aktivite kan şekeri seviyesini düşürür, bu nedenle doktorlar kan şekeri seviyelerini kontrol etmek adına kışın evde egzersiz yapılmasını önermektedir.

Kilo kaybı meydana gelebilir..

Birçok kişi kışın kilo alır ancak soğuk mevsimde vücut kalorileri daha kolay yakar. Vücut, soğuk havaya uyum sağladıkça ısı üretilir ve fazla enerji harcanır. Soğuğa uyum sağlayabilmek için titrediğinizde aslında ısı üretmek adına daha fazla kalori yakarsınız.

Artan cilt kırışıklıkları..

Kırışıklıkların artmasından tek başına kışı sorumlu tutamasak da cildimiz soğuğa karşı aha hassastır. Soğuk mevsimde nem azaldığından cilt kurumaya başlar. Yeterli nemi depolayamadığı için kurur ve kırışmaya daha fazla yatkın hale gelir.

Susuz kalması daha kolay hale gelir..

Kış aylarında nadiren susarız ve sıklıkla yeterince su içmeyi unuturuz. Soğuk mevsimde daha az terleriz, dolayısıyla yeterli suyumuz olduğunu düşünerek daha az su içme eğilimindeyiz. Fakat, aha az susamış olmanız vücudunuzun az suya ihtiyacı olduğu anlamına gelmez. Vücudunuzun her gün ihtiyaç duyduğu miktarda su içmeniz önemlidir.