Savunmada Yapay Zeka ve Otonomi

SAHA EXPO'da yapay zeka ve otonomi konuları, uzmanların değerlendirmeleriyle masaya yatırıldı.

Yapay Zeka ve Otonomi Savunmada Ele Alındı

SAHA EXPO, aşağıdaki gibi teknoloji alanında yapay zeka ve otonom sistemleri tartışan önemli bir platform haline geldi. Bu yıl, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kuruluşu olan SAHA İstanbul'un, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen etkinlik, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Anadolu Ajansı, bu önemli organizasyonun global iletişim ortağı olarak destek veriyor.

Panelin İçeriği ve Uzman Görüşleri

"Savunmada Gelişen Teknolojiler: Yapay Zeka ve Otonomi" başlıklı panelde SASAD Genel Sekreteri Dr. Oğuz Hamşioğlu moderatörlük yaptı. BİTES Genel Müdürü Cemil Sağıroğlu, yapay zeka ve otonom sistemlerin savunma sanayiindeki karar verme süreçlerini hızlandırarak operasyonel etkinliği artırabileceğini belirtti. Sağıroğlu, "Büyük miktarda veriyi analiz etme kabiliyeti, savunma stratejilerinin optimize edilmesine yardımcı olabilir. Otonom araçların kullanımı insan riskini azaltarak, tehlikeli operasyonlarda daha güvenilir çözümler sunar. Yapay zekanın analitik yetenekleriyle potansiyel tehditler önceden tespit edilebilir." dedi.

İşbirliğinin Önemi

SSB Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Bahadır Bülbül, savunma sanayiinde akademi ve firmaların işbirliği yapmasının önemine vurgu yaptı. Bülbül, yapay zeka kümelenmesi oluşturmanın amacının etkileşimi sağlamak ve farkındalığı artırmak olduğunu belirtirken, akademinin ve kamu kurumlarının bu süreçteki rollerinin de kritik olduğunu ifade etti. Akademinin veri setlerine ulaşımda zorluk çektiğini, bu yüzden özel veri setleri oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Geleceği Şekillendiren Otonom Sistemler

BAYKAR Yapay Zeka Teknolojileri Birim Lideri Cemal Fatih Kuyucu, yapay zeka çalışmalarını çevresel farkındalık, planlama, emniyet ve güvenilirlik gibi alanlarda yürüttüklerini açıkladı. Kuyucu, yapay zekanın geleceğinin yalnızca otonom sistemlerle değil, aynı zamanda doğal dil işleme ile de şekilleneceğini ifade ederek, sistemler arasındaki etkileşimlerin insanla iletişime benzer hale geleceğini öngördü.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı 2. gününde panellerle devam ediyor. "Savunmada Gelişen Teknolojiler: Yapay Zeka ve Otonomi" paneli, SASAD Genel Sekreteri Dr. Oğuz Hamşioğlu (solda), moderatörlüğünde yapıldı. BİTES Genel Müdürü Cemil Sağıroğlu (sol 2), SSB Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Bahadır Bülbül (sağ 2), BAYKAR Yapay Zeka Teknolojileri Birim Lideri Cemal Fatih Kuyucu (ortada) ve Güvenlik Analisti Elisabeth Gosselin Malo (sağda) panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Sonraki Haber