Özel sektörde zam oranı netleşiyor: O sektörün yüzde 71'lik talebi var

Aralık ayı geldi ve beraberinde şirketlerin zam uygulama zamanı da başlamış bulunuyor. Ancak, yüksek enflasyonla birlikte artan maliyetler, alım gücünü olumsuz etkiliyor. İşte detaylar...

Mercer tarafından gerçekleştirilen 'Ücret ve Yan Haklar Araştırması', Türkiye'den yaklaşık 2.000 şirketin katılımıyla 2024 senesinde beklenen maaş zamlarını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, ortalama maaş zammı beklentisi %50 seviyesinde bulunurken, sigorta sektörü en fazla zam bekleyen sektör olarak öne çıktı.

HANGİ SEKTÖRE NE KADAR ZAM YAPILACAK?


Yan haklar kategorisinde ise şirketlerin %42'sinin yemek çeki uygulaması sunduğu gözlendi. Yemekhane hizmeti sunan şirketlerde ise yükseliş gözlemlenirken, yemek çeki günlük tutarı nisan ayına göre %33 arttı.

Ulaşım ödeneği sunan şirketlerde de önemli bir artış yaşandı; nisandaki araştırmaya göre bu şirketler yüzde 50 oranında arttı. Sadece ulaşım ödeneği sunan, hem servis hem de ulaşım ödeneği sunan, sadece servis hizmeti sağlayan şirketlerin oranları ise sırasıyla yüzde 29, yüzde 28 ve yüzde 31 oldu.

Tamamen ofisten çalışma modelini benimseyen şirketlerin oranı nisan ayına göre yüzde 11 artarken, bu modeli benimseyen şirketlerin oranı yüzde 38'e ulaştı.

Öte yandan, şirketlerin yüzde 40'ı hem özel sağlık sigortası hem de tamamlayıcı sağlık sigortası sunarken, yüzde 32'si sadece özel sağlık sigortası sağlıyor.

2024 yılı maaş zam oranının ortalama yüzde 50 olduğu araştırmada, şirketlerin yüzde 59'u tek zam, yüzde 33'ü iki kez zam, yüzde 8'i ise üç veya daha fazla zam yapmayı hedeflediğini belirtti.

Sektörlere göre maaş zam beklentilerine göre lider sektör sigorta olarak öne çıkıyor. Maden ve metal sektöründe %51, ilaç ve sağlık sektöründe %55, holdinglerde %56, üretim alanında %56, kimya sektöründe %60, otomotiv tedarik sanayiinde %62, otomotiv distribütörlerinde %64 oranında ortalama ücret artışı bekleniyor. En yüksek beklenti ise sigorta sektöründe, %71 oranında.

Sonraki Haber