Mikroplastikler Kalp Krizi ve İnme Riskini Artırıyor
Trakya Üniversitesi uzmanı, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki tehlikelerini ve etkilerini açıkladı.
Mikroplastikler ve Sağlık Riskleri
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Altay, bu küçük parçacıkların inme ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
Günlük Yaşamda Mikroplastik Maruziyeti
Prof. Dr. Altay, mikroplastiklerin gıdalar, hava ve cilt yoluyla vücuda girdiğini belirtti. Plastik malzemelerin pek çok alanda kullanıldığını ve bu durumun maruziyetin artmasına neden olduğunu söyledi. "Plastiklerin, özellikle yiyecek ve içecek kaplarında sürekli bulunduğunu gözlemliyoruz" dedi.
Bilimsel Araştırma Sonuçları
Yaptıkları araştırmalarda, şah damarı tıkanıklığı yaşayan 257 hastada mikroplastiklere rastlandığını belirten Altay, bu durumu önemli bulgularla destekledi. New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçlarına göre, hastaların 150'sinde mikroplastik bulunmuş ve bu durumun hastalık risklerini artırdığı tespit edilmiştir.
Mikroplastiklerin Bulaşma Mekanizması
Altay, şöyle devam etti: "Mikroplastiklerin damarlara ulaşarak inme ve kalp krizi riskini 4.5 kat artırdığı görülmektedir. Plastik kirliliği, sağlık sorunlarının yanı sıra çevreye de büyük zarar vermektedir."
Sonuç ve Tavsiyeler
Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin artık en derin denizlerden yüksek dağlara kadar her yerde bulunduğunu söyleyerek, bireylerin ve yönetimlerin bu konudaki bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. "Plastik malzemelerden uzak durmak ve çevreyi koruma bilincini artırmak elzem hale gelmiştir" şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.