Küresel Sağlık Liderleri Antimikrobiyal Direncin Önlenmesi İçin Suudi Arabistan'da Toplandı

Sağlık liderleri Suudi Arabistan'da antimikrobiyal direncin önlenmesi üzerine önemli bir konferans gerçekleştirdi.

Küresel Sağlık Liderleri Bir Araya Geldi

Suudi Arabistan, antimikrobiyal direncin (AMR) önlenmesine dair uluslararası sağlık liderlerini Cidde'de düzenlenen 4. Üst Düzey Küresel Bakanlar Konferansı'nda bir araya getirdi. Konferansa ev sahipliği yapan Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Fahd Abdurrahman el-Celacel, "Dünyanın ihtiyaç duyduğu sağlık, güvenlik, çevre ve ekonomik kalkınmayı güvence altına almak için ortaklıkları artırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nin 'Tek Sağlık' Modeli

Küresel sağlık liderlerinin toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Tek Sağlık' programı da ele alındı. Bu program, insan sağlığından hayvan sağlığına, tarım ve çevre alanlarına kadar entegre bir yaklaşım geliştirerek, hem ölümcül direncin önlenmesi hem de hayati öneme sahip antimikrobiyallerin etkili kullanımını amaçlıyor.

Konferansta Önemli Duyurular

14 Kasım'da başlayan ve bugün sona erecek olan konferansa katılan ülkeler, enfeksiyon kontrolü, antibiyotiklerin eşit erişimi ve tarımsal zorluklar gibi konularda işbirliği yapmanın önemini vurguladı. Ayrıca, kabul edilen 'Cidde Deklarasyonu', AMR ile ilgili araştırmalar ve bu konuyu ele almak için global bir bilimsel panel kurulması gibi taahhütleri içeriyor.

2030 Hedefleri ve Küresel İşbirliği

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, AMR ile ilgili olarak 2030 yılına kadar bakteriyel direncin neden olduğu ölümlerde %10 azalma hedefi koydu. Suudi Arabistan Sağlık Bakanı el-Celacel, AMR'nin küresel halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

DSÖ Genel Direktörü'nden Açıklamalar

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, antimikrobiyallere eşit erişimin sağlanması ve bu alandaki inovasyonun artırılması gerektiğini ifade etti. Ghebreyesus, özellike hayvanlardaki antimikrobiyal kullanımının %30 oranında azaltılmasının, 2050 yılına kadar küresel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’yı 14 milyar dolar artırabileceğini belirtti.

Sonuç ve Beklentiler

DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhy de, Suudi Arabistan'ın AMR ile mücadelesinin dünya genelinde önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, ülkelerin ortaklık kurma isteğinin insan sağlığını koruma amacı taşıdığını belirtti.

Suudi Arabistan, penisilinin keşfinden kısa süre sonra ortaya çıkan antimikrobiyal dirence (AMR) dikkati çekmek için 4. Üst Düzey Küresel Bakanlar Konferansı'na ev sahipliği yapıyor. Cidde kentinde, penisilinin keşfinden kısa süre sonra ortaya çıkan AMR'ye dikkati çekmek amacıyla düzenlenen konferansta Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "Tek Sağlık" programını destekleyen konular da ele alınıyor.

Sonraki Haber