Kulak Temizleme Çöplerinin Riskleri

Pamuklu kulak çöpleri, işitme kaybına neden olabilir. Uzmanlar, kulağın kendi kendini temizlediğini vurguluyor.

Kulak Temizleme Çöplerinin Zararları

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına neden olabileceğini açıkladı.

Kulağın Kendini Temizleme Mekanizması

Doç. Dr. Ocak, Edirne'deki bir sempozyumda yaptığı açıklamada, kulağın doğal olarak kendini temizleyen bir organ olduğunu belirtti. Kulak çöplerinin aksine, bu organın işlevlerini bozduğunu ifade etti.

Kulak Çöplerinin Yanlış Kullanımı

Ocak, kulak çöpü kullanan kişilerin genellikle dışarıdan görünen kirleri temizlediğini düşündüklerini ancak bu durumun aslında kulak yoluna daha fazla tıkanıklık getirdiğini söyledi. "Kulağımız kendi kendini temizlerken, dışarıdan müdahaleler ile kir içeri itilerek daha büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor," dedi.

Sağlık Riskleri ve Uzman Tavsiyesi

Ocak, kulak çöplerinin yaygın olarak yanlış kullanıldığını, bunun dış kulak yolunu yaralayabileceğini ve enfeksiyon riski taşıdığını belirtti. "Bazı insanlar kulak zarını delip işitme kaybına yol açabiliyor. Kulak çöpü kullanımını kesinlikle önermiyorum," diye ekledi. Tıkanıklık hissi varsa, en doğru adımın bir kulak burun boğaz uzmanına danışmak olduğunu vurguladı.

Sonuç

Sonuç olarak, kulak temizleme çöplerinin kullanımında dikkatli olunmalı ve profesyonel yardım alınmalıdır. Kulağın içine hiçbir cisim sokulmamalıdır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabildiğini söyledi. Ocak, AA muhabirine, açıklamada bulundu.

Sonraki Haber