KKTC'den Kapalı Maraş İçin Yeni Gelişmeler

KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş hakkında yeni adımları duyurdu.

KKTC'den Kapalı Maraş İçin Yeni Gelişmeler

KKTC'den Kapalı Maraş için Yeni Adımlar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş ile ilgili yeni gelişmelerin arifesinde olduklarını açıkladı. Türkiye ziyaretinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Maraş Açılımının 4. Yılı

4 yıl önce hayata geçirilen açılımla bir bölümünün halkın kullanımına sunulduğu Kapalı Maraş'ın, artık sadece kapalı bir alan olmadığına dikkat çeken Ataoğlu, bölgenin belirli saatlerde ziyaretçilere açık olduğunu ifade etti. 8 Ekim 2020 tarihinde kapıları açılan Maraş'ın, turizm açısından büyük ilgi gördüğünü belirtti. Gazimağusa ilçesinin yanı sıra tüm KKTC ekonomisine katkı sağladığı vurgusunu yaptı.

Yeni Adımlar İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Ataoğlu, Türkiye ile ortak olarak atılacak adımlar hakkında konuştu. "Türkiye ziyaretimde, Maraş'ı birlikte ziyaret etmeyi önerdim. Öncelikle bölgeyi inceleyeceğiz, ardından nasıl ilerleyeceğimize karar vereceğiz." dedi. Maraş'ın KKTC'nin egemenliğinde olduğunu ve bölgedeki stratejik planların ülkenin ekonomisine katkısını artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Tarihi Açılımlar ve Alınan Kararlar

Maraş'ın açılması ile ilgili ilk adımlar, 18 Haziran 2019’daki Bakanlar Kurulu toplantısında atıldı. 1974'ten beri kapalı kalan Maraş'ta yapılan resmi açılış, 8 Ekim 2020'de gerçekleşti. Daha sonra, 12 Temmuz 2021'de, açılımın ikinci aşaması kapsamında Maraş'ın askeri bölgesinden sivil alana geçiş sağlandı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Tepkileri

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Maraş'la ilgili atılan adımlara sürekli karşı çıkıyor. Ancak KKTC, bölgedeki egemenliğinden asla taviz vermeyeceğini kararlılıkla ifade ediyor ve bölge üzerindeki tasarrufunu kimseyle paylaşmayacaklarını vurguluyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Maraş açılımının 4. yılı dolayısıyla AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.