Kazakistan Ekonomisinde Ham Madde Dışı Sektörler Öne Çıkıyor

Kazakistan'da ekonomik büyüme, ham madde dışı sektörlerin artışıyla sağlanıyor, Başbakan Yardımcısı Baybazarov açıkladı.

Kazakistan Ekonomisi İçin Umut Verici Veriler

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, bu yıl ülkenin ekonomik büyümesinin büyük ölçüde ham madde dışı sektörlerin gelişimine dayandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, yılın dokuz ayında Kazakistan ekonomisinin %4 büyüme kaydettiği ifade edildi.

Sektörel Büyüme Rakamları

Baybazarov, Bakanlar Kurulu'nun düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, "Reel sektörde %5, hizmet sektöründe ise %3,8 büyüme yaşandı. Bu yılki ekonomik büyümemizin temel motoru, ham madde dışı sektörlerin gelişmesidir" şeklinde konuştu.

Tarım ve İnşaat Öne Çıkıyor

Bakan, tarım ve inşaat sektörlerinin bu büyüme trendinde en büyük katkıyı sağladığını vurguladı. Ulaştırma hizmetlerinde %8, telekomünikasyon alanında %6,4, ticarette %6,3 ve imalat sanayisinde %4,8'lik büyüme gerçekleşti.

Yatırım Alanları

Kazakistan'daki gayrisafi yurt içi hasılanın %65'inin ticaret, imalat, inşaat ve tarım sektörlerindeki büyümeyle oluştuğunu belirten Baybazarov, en çok yatırımın telekomünikasyon, eğitim, ulaştırma, imalat ve sağlık sektörlerine yapıldığını ekledi.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, Bakanlar Kurulunun haftalık toplantısında, ülkenin 2024 yılı ocak-eylül dönemindeki gelişme dinamiğini değerlendirdi.

Sonraki Haber