Kazakistan'da Nükleer Enerji Santrali İçin Referandum Sonuçları Açıklandı

Kazakistan'da yapılan referandumda halkın %71,12'si nükleer enerji santralinin inşasını destekledi.

Kazakistan'da Nükleer Enerji Santrali İçin Referandum Sonuçları Açıklandı

Kazakistan'da Tarihi Referandum Gerçekleşti

Kazakistan, ilk nükleer enerji santralinin inşası için referanduma gitti. 6 Ekim'de yapılan oylamada halkın büyük bir çoğunluğu bu projeyi destekledi.

Referandum Sonuçları

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanan sonuçlara göre, seçmenlerin yüzde 71,12'si nükleer enerji santralinin inşasına "evet" dedi. Toplamda 7 milyon 820 bin 204 seçmen oy kullandı ve bu katılım oranı yüzde 63,66 oldu.

Oylama Detayları

İnşası gündemde olan nükleer enerji santrali için toplam 10 bin 323 sandık kuruldu. Oy kullanma sürecinde yurtdışında da 59 ülkedeki Kazakistan temsilciliklerinde sandık açıldı. Sonuçlar çerçevesinde 5 milyon 561 bin 937 seçmen "evet" derken, 2 milyon 45 bin 271 kişi "hayır" oyu kullandı.

Referandumun Geçerliliği

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Nurlan Abdirov, referandumun geçerli sayıldığını ve sonuçların ülke genelinde yürürlüğe gireceğini belirtti. Abdirov, "Kazakistan halkı kararını nükleer enerji santralinin inşa edilmesi yönünde verdi," sözleriyle sonucu açıkladı.

Uluslararası İzleme

Referandum sürecini 4 uluslararası kuruluş ve 30 ülkeden toplam 177 yabancı gözlemci takip etti. Ayrıca, 200'den fazla yabancı medya mensubu oylama sürecini izleyerek haberlere konu etti.

Kazakistan halkı, bu referandumla enerji geleceğini belirlemek için önemli bir adım atmış oldu.

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu, 6 Ekim'de yapılan referandumun kesin sonuçlarını açıkladı....

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu, 6 Ekim'de yapılan referandumun kesin sonuçlarını açıkladı. Ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmeyeceği konusunda halkın kararını almak için düzenlenen referandumda seçmenlerin yüzde 71,12'si "evet" dedi.