Kanser tedavisinde yeni dönem başlıyor

Kanser hastalarına umut olacak bir gelişme yaşandı. ABD'de bilim insanları, nanoteknoloji sayesinde kemoterapiye alternatif olabilecek bir kanser tedavisi geliştirdi. Yeni tedavi yönteminin yan etkisinin de çok az olduğu belirtildi.

 

Bilim dünyasında umut verici bir gelişme yaşandı, milyonlarca kanser hastasına yeni bir tedavi alternatifi sunuldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde Rice Üniversitesi'nden bilim insanları, nanoteknoloji temelli bir kanser tedavisi geliştirdi. Bu tedavi, geleneksel kemoterapiye alternatif olarak değerlendirilebilecek bir yöntem olarak öne çıkıyor. Yeni tedavi yöntemi, "moleküler kırıcılar" (MHJ) adını taşıyor ve tümörleri hedef alarak etkili bir şekilde ortadan kaldırabiliyor. İşte detaylar...


BİLİM DÜNYASINDA UMUT VERİCİ GELİŞME 

MHJ yöntemi, tıbbi görüntüleme süreçlerinde kullanılan siyanin boya maddesinin vücuda enjekte edilmesini içeriyor. Bu boya, kanser hücrelerine özgü bir şekilde bağlandıktan sonra, vücuda zarar vermeden derinlere nüfuz edebilen kızılötesi ışık ile aktive ediliyor. Bu süreç, kanserli hücrelerin titreşimine neden olarak hücre zarının yırtılmasını sağlıyor ve böylece kanseri yok ediyor.


Araştırmanın başyazarı Ciceron Ayala Orozco, şu anda teknolojinin sadece fareler üzerinde test edildiğini ve prensip itibariyle işe yaradığını açıkladı. İnsanlar üzerindeki deneylerin gerçekleşmesinin yıllar alabileceğini ifade etti. Orozco ayrıca, MHJ teknolojisinin geleneksel kemoterapiye kıyasla çok daha az yan etkiye sahip olacağını belirtti.

James Tour ise melanomlu fareler üzerinde yapılan deneylerde, hayvanların yarısında kanser hücrelerinin tamamen yok edildiğini rapor etti. Araştırmacılar, bu teknolojinin ayrıca vücuttaki kanserli hücre kalıntılarını tespit etmek için de kullanılabileceği üzerine çalışmalar yaptıklarını belirttiler.

Sonraki Haber