İzmir Körfezi'nde Çevre Felaketi İncelemesi

Bakan Murat Kurum, İzmir Körfezi’ndeki balık ölümleri ve kirliliği araştırdı, sorumluları uyardı.

İzmir Körfezi'nde Çevre Felaketi İncelemesi

İzmir Körfezi'nde İnceleme

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketi üzerine incelemelerde bulundu. Körfezdeki balık ölümleri ve kirliliğin sebeplerini araştırmak amacıyla kurulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu Heyeti üyeleriyle yapılan inceleme sırasında, Kurum, "Bu deniz, seçim meydanlarında 'körfezi temizleyip burada yüzeceğiz' diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanların eseridir" dedi.

Ekosistem Tehlikede

Bakan Kurum, İzmir Körfezi'nin ekosisteminin durma noktasına geldiğini, kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. Körfezdeki oksijen seviyesinin, balıkların yaşamı için gerekli olan ölçülerin altına düştüğüne dikkat çekti. "İzmir Körfezi, artık nefes alamıyor," ifadelerini kullandı.

Kirliliğin Artışı

Kurum, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan incelemelerin sonuçlarının özellikle 2020 yılından itibaren kirlilik parametrelerinin ciddi şekilde arttığını gösterdiğini vurguladı. İç körfezdeki zararlı maddelerin sınır değerlerinden iki kat fazla olduğunu ifade etti.

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi Sorunları

Kurum, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin yetersiz işletilmesi nedeniyle kirliliğin arttığını, tesisin kapasitesinin üzerinde atık su aldığını ve bunun doğrudan İzmir Körfezi'ne karıştığını belirtti.

Yerel Yönetimlere Eleştiri

Bakanlık olarak kirlilikle mücadele için harekete geçildiğini ifade eden Kurum, yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmediğini, geçmişteki projelerin yetersiz kaldığını belirtti. "Yağmur suyu ve kanalizasyon sistemlerinin ayrılmaması, ciddi bir sorun yaratıyor," dedi.

Gelecek Adımlar

Kurum, bilim insanlarıyla birlikte yerel yönetimlere rehberlik edecek bir yol haritası oluşturarak eksiklikleri takip edeceklerini ve gereken adımları atmadıkları taktirde harekete geçeceklerini açıkladı. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın toplantıya katılmadığını ve bu durumun düşündürücü olduğunu ifade etti.

İncelemenin Sonuçları

İncelemelerin ardından, Bakan Kurum ve ekibi kirliliğin yoğunlaştığı Bayraklı açıklarında yeni değerlendirmeler yapmak üzere bölgeye hareket etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bilim insanları ve yerel yöneticilerden...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bilim insanları ve yerel yöneticilerden oluşan İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldı.