İngiltere'de İslamofobi ve Irkçılık Üzerine Görüşmeler

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, İngiltere'deki İslam karşıtlığı konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Derya Yanık'tan Londra Değerlendirmesi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, Londra'da gerçekleştirdiği temasları değerlendirdi. Yanık, İngiltere'de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının artan İslam karşıtlığı ve ırkçılıktan duyduğu endişeleri İngiliz yetkililere aktardıklarını belirtti.

Çalışma Ziyaretinin Detayları

Yanık, beraberindeki milletvekilleriyle birlikte üç gün süren bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Bu süreçte CHP Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk ve diğer AK Parti milletvekilleri de heyette yer aldı.

Aşırı Sağcı Olaylar ve Gazze Gündemi

Yanık, görüşmelerde İngiltere'de iki ay önce meydana gelen aşırı sağcı sokak olaylarını ve İsrail'in Gazze'deki eylemlerini gündeme getirdiklerini açıkladı. İngiltere Parlamentosunun üst ve alt kanatlarından toplam 15 milletvekiliyle görüşme fırsatı bulduklarını belirten Yanık, bu vesileyle Müslüman toplumlarla da sivil toplum kuruluşları üzerinden bir araya geldiklerini ifade etti.

Öncelikli Konular ve Talepler

Yanık, temasları sırasında İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarının ve diğer Müslüman toplulukların İslamofobi endişelerini muhataplarına ilettiklerini söyledi. Yanık, ayrıca Gazze'deki soykırımın sona ermesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini hatırlattıklarını vurguladı.

İslamofobi Endişeleri ve Gelen Tepkiler

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, İngiltere’de yaşayan Müslüman toplulukların kendilerini toplumun önemli bir parçası olarak gördüklerini ifade eden Yanık, ancak artan İslamofobi ve ırkçılıktan dolayı endişeli olduklarını aktardıklarını kaydetti.

Diyalog ve İşbirliği İçin Davet

Yanık, Türkiye Cumhuriyeti devletinin her zaman vatandaşlarının yanında olduğunu belirtirken, İngiltere İçin de kalıcı çözüm ve işbirliği çağrısında bulundu. Ayrıca, İngiltere'nin Devlet Bakanı Lord Wajid Khan'a Türkiye'ye davet gönderildi. Böylelikle İslamofobi'ye karşı ortak duruş sergilemek için daha sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirmeyi amaçlayacaklarını sözlerine ekledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'ya beraberindeki milletvekili heyetiyle üç günlük çalışma ziyareti gerçekleştiren TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, buradaki temaslarının ardından AA ve TRT'ye değerlendirmelerde bulundu.

Sonraki Haber