HAK-İŞ'ten Emeklilik Sistemine Çözüm Önerileri

HAK-İŞ, emeklilik sorunlarına dair çözüm önerilerini içeren raporunu açıkladı. Genel Başkan Mahmut Arslan detayları paylaştı.

HAK-İŞ, Emeklilik Sistemi İçin Önemli Çözüm Önerileri Sunuyor

HAK-İŞ, Türkiye'deki emeklilik sisteminin mevcut sorunlarına yönelik çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, sosyal güvenlik sisteminin yeniden masaya yatırılması gerektiğini belirtti ve çağdaş bir sistem oluşturulması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Emeklilik Sistemine Dair Raporun Detayları

HAK-İŞ Akademi, 2023 yılı itibarıyla emeklilik sistemi üzerine kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Arslan, önceki yıl gelir dağılımı ve vergi konularında ilk raporu sunan akademinin ikinci çalışmasının emeklilik sorunlarını ele aldığını ifade etti.

Sosyal Güvenliğin Temel Sorunları

Arslan, sistemin kuruluşundan bu yana sosyal güvenlik primlerinin keyfi kullanıldığını savundu. Geçmişte kaynakların verimli kullanılamadığını dile getiren Arslan, "Eğer kaynaklarımız doğru kullanılmış olsaydı, mevcut krizlerle karşılaşmazdık" dedi.

2010 ve 2023 Arasındaki Düşüş Eğilimi

Arslan, 2009 yılında emeklilerin gayri safi milli hasıladan aldıkları payın %7,6 olduğunu, ancak 2023'te bu oranın %6,4'e düştüğünü belirtti. 2024 yılında bu oranın %6,8'e yükselebileceğini, ancak hala yetersiz kaldığını belirtti. Bu durumun, devletin sosyal güvenlik sistemine yeterli kaynak sağlamadığını gösterdiğini vurguladı.

Kayıt Dışı İstihdam Sorunları

Sosyal güvenlikte aktüeryal dengenin bozulmasına neden olan faktörlerin, kayıt dışı istihdam ve prim gelirlerinin tahsil süreçlerinde yaşanan problemler olduğunu belirtti. Arslan, 2023 verilerine göre SGK'nın prim alacaklarının 600 milyar lira civarında olduğunu ve bu durumun emekli maaşlarını artırma konusunda ciddi potansiyeller sunduğunu dile getirdi.

Vergi Gelirlerinin Yetersizliği

Türkiye'deki emeklilerin vergi gelirlerinden aldıkları payın %12,4 olduğunu belirten Arslan, bu rakamın OECD ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğunu ifade etti. Bu durumun çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, sosyal güvenlik sisteminde aktif-pasif oranının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Emeklilik Sürecindeki Dengesizlikler

Emeklilik yaşına ait dengesizlikleri de ele alan Arslan, 2008 reformunun enflasyon gibi önemli faktörler göz önünde bulundurulmadan yapıldığını belirtti. Daha fazla prim ödeyip daha az maaş alan işçilerin haklarını korumak için köklü düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Çözüm Önerileri

HAK-İŞ'in önerileri arasında emekli aylığı hesaplama sisteminin yenilenmesi, sosyal güvenlik politikalarının koordinasyonunun sağlanması ve sosyal güvenlik reformlarının gerçekleştirilmesi yer alıyor. HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, sosyal güvenlik sisteminin bir an önce gözden geçirilerek gelecekte daha büyük sorunların yaşanmaması için somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.

HAK-İŞ Akademi tarafından Türkiye'deki emeklilik sisteminin sorunlarının ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin yer aldığı "Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu" hazırlandı. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan (ortada), raporun tanıtımı amacıyla Konfederasyon Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

HAK-İŞ Akademi tarafından Türkiye'deki emeklilik sisteminin sorunlarının ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin yer aldığı "Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu" hazırlandı. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan (ortada), raporun tanıtımı amacıyla Konfederasyon Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Sonraki Haber