Gürcistan'da AB Katılım Müzakerelerine Yönelik Protestolar Devam Ediyor
Gürcistan'da, Avrupa Birliği katılım müzakerelerinin askıya alınması kararına karşı protestolar sürüyor.

Gürcistan'da Protestolar İkinci Gününde
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya alması kararı, ülke genelinde protestolara yol açtı. Başkent Tiflis'te, parlamento binasının önünde toplanan binlerce kişi, bu karara karşı gece saatlerinde gösterilerini sürdürdü.
Göstericilerin Eylemleri
Göstericiler, Kobakhidze'nin kararını protesto etmek için hükümet aleyhine sloganlar atarak Şota Rustaveli Caddesi'ni trafiğe kapattı. Bazı protestocular, parlamentonun güvenlik kameralarının kablolarını ateşe verirken, binanın girişine taş attılar. Güvenlik güçleri, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri aldı ve zaman zaman polisle göstericiler arasında gerginlikler yaşandı. Bununla birlikte, Tiflis dışındaki çeşitli kentlerde de eylemler gerçekleştirildi.
Kobakhidze'nin Açıklamaları
İrakli Kobakhidze, müzakerelerin askıya alınmasına yönelik yaptığı açıklamada, Avrupa'nın bazı siyasetçilerinin Gürcistan'a şantaj yaptığını iddia ederek, "AB müzakerelerini başlatmak istiyorlarsa bunu masaya koysunlar, ben de bugün imzalarım" şeklinde konuştu. Kobakhidze, 28 Kasım'da yaptığı açıklamada da AB ile müzakerelerin 2028 yılına kadar gündeme alınmamasının nedenlerini sıraladı.
Seçim Usulsüzlükleri Tartışmaları
Öte yandan, Avrupa Parlamentosu, 26 Ekim'deki parlamento seçimlerinde ciddi usulsüzlükler yaşandığını belirterek, seçimlerin uluslararası gözetim altında bir yıl içinde tekrarlanmasını talep etti.
Gösterilerde Yaralanmalar ve Gözaltılar
Başbakan Kobakhidze'nin açıklamaları sonrası başlayan protestolar sırasında, Gürcistan İçişleri Bakanlığı 32 polisin yaralandığını ve 43 göstericinin gözaltına alındığını açıkladı. Gece yarısında çıkan arbede nedeniyle güvenlik güçleri, tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
AB Katılım Sürecinde Aksamalar
Gürcistan, Mart 2022'de AB üyeliği için başvurmuş ve Aralık 2023'te aday ülke statüsü kazanmıştı. Ancak, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe konulmasının ardından, AB'ye katılım süreci Temmuz ayında duraklamıştı.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin, ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya alması kararının ardından başlayan protesto gösterileri ikinci gününde de devam etti.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin, ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya alması kararının ardından başlayan protesto gösterileri ikinci gününde de devam etti.