Eski Arnavut Cumhurbaşkanı İlir Meta Yolsuzluk Nedeniyle Tutuklandı

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla tutuklandı.

Eski Arnavut Cumhurbaşkanı İlir Meta Yolsuzluk Nedeniyle Tutuklandı

İlir Meta'nın Tutuklanma Süreci

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, 21 Ekim tarihinde yolsuzluk soruşturması kapsamına gözaltına alındı. Mal varlığını beyan etmeme, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla hakkında yürütülen soruşturmanın ardından, Arnavutluk Yolsuzluk ve Organize Suçlara İlişkin Özel Mahkemesi tarafından tutuklanma kararı verildi.

Mahkeme Kararları

Mahkeme, Meta'nın tutuklu kalmasına karar verirken, boşanma aşamasında olduğu eşi Monika Kryemadhi için de "ayda bir kez polise imza verme" şeklinde bir adli kontrol uygulamasının yapılmasına hükmetti.

Savcılık İddiaları

Savcılar, Meta'nın Ekonomi, Ticaret ve Enerji Bakanı olduğu dönemde yetkisini kötüye kullanarak çeşitli işletmeler üzerinde mali kazanç elde ettiğini öne sürdü. Ayrıca, 2017 yılında Cumhurbaşkanı olmadan önce ABD'de lobicilik için kullandığı yaklaşık 460 bin dolar'lık miktar hakkında da hesabını veremediği belirtildi.

Siyasi Reaksiyonlar

Meta'nın gözaltına alınmasının ardından, Özgürlük Partisi Genel Sekreteri Tedi Blushi, bu durumu "gerçek bir terör eylemi" olarak değerlendirdi. Meta'nın avukatı Genci Gjokutaj ise bu sürecin "siyasi amaçlı" olduğunu ifade etti.

İlir Meta'nın Siyasi Kariyeri

İlir Meta, 1999-2002 yılları arasında Başbakanlık, 2013-2017 yılları arasında Meclis Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 2017-2022 yılları arasında ise Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca birkaç hükümette bakanlık vazifesi üstlenmiştir.

 Mal varlığını beyan etmeme, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla hakkında soruşturma...

Mal varlığını beyan etmeme, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla hakkında soruşturma yürütülen ve 21 Ekim'de gözaltına alınan eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.