Çocukların Ağız ve Diş Sağlığı İçin Paketli Ürün Tüketimi Sınırlandırılmalı

Uzmanlar, çocukların ağız ve diş sağlığı için paketli ürünlerin sınırlanması gerektiğini vurguluyor.

Çocukların Ağız ve Diş Sağlığı İçin Paketli Ürün Tüketimi Sınırlandırılmalı

Çocukların Ağız ve Diş Sağlığında Paketli Ürünlerin Riskleri

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürk, çocukların diş sağlığının korunması için paketli gıda tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Öztürk, "Paketli gıdaların aşırı tüketimi, diş çürüklerine yol açabiliyor. Bu nedenle ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor" ifadesinde bulundu.

Düzenli Diş Kontrolü ve Aile Desteği

Dr. Öztürk, çocukların dişlerinin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini ve ailelerin, çocukları henüz ilk dişlerinin çıkmasından itibaren diş hekimine götürmelerinin önemini vurguladı. "Bir yaş sonrasında gece beslenmesinin kesilmesi önemli. Dişler, yumuşak fırçalar veya gazlı bezle temizlenmeli" dedi.

Diş Fırçalama Alışkanlıkları

Ayrıca, "Çocukların 10 yaşına kadar diş fırçalama süreçlerine ailelerin katılması şart. Her öğün sonrası dişlerin fırçalanması gerektiğine inanıyorum" diye ekleyen Öztürk, diş fırçası ve macunu kullanımının önemi üzerinde de durdu.

Erken Diş Kayıplarının Önlenmesi

Çocuklarda diş kaybı ve diş çürüğü ile ilgili olarak, "Beslenme düzeninin yanı sıra ağız bakımına dikkat edilmesi gerekmekte. Özellikle paketli gıdaların artışı diş çürümesine neden oluyor" şeklinde uyarılarda bulunan Öztürk, diş sağlığı için ailelerin bilinçli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Etkin Diş Fırçalama Yöntemleri

Dr. Öztürk, "Günde en az iki kez, sabah ve gece olmak üzere diş fırçalamak şart. 2 dakika boyunca etkili bir şekilde fırçalama yapılmalıdır" diyerek motor becerilerin yeterli seviyeye ulaşmadığını vurguladı. Süt dişlerinin estetik, beslenme ve konuşma gibi birçok işlevi olduğunu belirten Öztürk, erken diş kayıplarının kalıcı dişlerin sağlığı üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep...

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürk, çocukların dişlerinde çürüklere neden olan ve ağız sağlığını bozan paketli gıda tüketiminin sınırlanması gerektiğini söyledi.