Budapeşte'de Avrupa Birliği'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi Konferansı Gerçekleşti

Budapeşte'de yapılan konferansta Türk ve Macar akademisyenler, AB genişlemesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Budapeşte'de AB Konferansı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, "Avrupa Birliği'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi" konulu bir konferans gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, Türk ve Macar akademisyenler, Avrupa Birliği'nin genişleme süreçlerini ve bu süreçlerin liyakat ile somut ölçütler çerçevesinde nasıl geliştirilebileceğini tartıştı.

Konferansın Organizasyonu

Konferans, Mathias Corvinus Collegium (MCC) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliği ile düzenlendi. Konferansın açılışında, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macaristan'ın Türkiye'nin AB katılım sürecine verdiği desteği vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin AB üyeliğinin stratejik öncelikler arasında yer aldığını belirtti.

Macaristan'ın Rolü ve Destek Mesajları

Karanis Ekşioğlu, Macaristan'ın gelecekteki genişleme politikalarının liyakat temeline dayandığını ve bu konuda desteklerini belirtti. İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise bu sürecin aday ülkeler arasındaki ortaklıkları pekiştirdiğini ve Avrupa'nın güvenliğine katkı sağladığını ifade etti.

Genişleme Süreci Üzerine Tartışmalar

Konferansta, son dönemlerde AB gündeminde tekrar ön plana çıkan genişleme sürecinin nasıl yönetilmesi gerektiği, aday ülkelerin farklı ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı ve liyakate dayalı katılımların realistik olup olmadığı gibi konular değerlendirildi.

Alanında Uzman İsimler Bir Araya Geldi

Konferansa, Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, Dr. Laszlo Dux, Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, Doç. Dr. Çiğdem Nas, Rodrigo Ballester, Dr. Tamas Peter Baranyi, Prof. Dr. Sanem Baykal ve Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç gibi alanında yetkin isimler katıldı ve görüşlerini paylaştı.

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Macaristan'ın seçkin düşünce kuruluşu Mathias Corvinus Collegium (MCC) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğinde, başkent Budapeşte’de "Avrupa Birliği’nin Liyakate Dayalı Genişlemesi" konulu ortak bir konferans düzenlendi. Konferansın açılışında, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu bir konuşma yaptı.

Sonraki Haber