Bayburt'un Uluslararası Ödüllü Müzeleri Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Bayburt, ödüllü müzeleriyle 90 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı, kültür turizminde dikkat çekti.

Bayburt'un Uluslararası Ödüllü Müzeleri Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Bayburt'un Müzeleri Ziyaretçi Rekoru Kırıyor

Bayburt, nüfus bakımından Türkiye'nin en küçük ili olmasına rağmen, uluslararası ödüllü Baksı Müzesi ve Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ile kültür turizminde önemli bir yere sahip.

Baksı Müzesi'nin Başarısı

Baksı Müzesi, 2010 yılında ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kuruldu. 2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü ve TBMM Onur Ödülü alan bu müze, geleneksel kültürü koruma çalışmalarında ve sıra dışı sergilerdeki başarısıyla dikkat çekiyor.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, iş insanı Kenan Yavuz tarafından 2013 yılında kurulan kültürevi, 2019'da resmi özel müze statüsü kazandı. Bu müze, 2021'de Silletto Ödülünü kazanarak fark yarattı.

Ziyaretçi Sayıları Dikkat Çekiyor

2023 yılında, Türkiye'nin TÜİK verilerine göre nüfusu 86 bin 47 olan Bayburt, 1 Mayıs'tan 15 Ekim'e kadar 90 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Baksı Müzesi, dolu dolu geçen sezonuyla öne çıkarken, Kenan Yavuz’un müzesi de 50 bin ziyaretçiye ulaştı.

Kültür Kenti Bayburt

Prof. Dr. Koçan, yalnızca Türkiye’den değil, dünya genelinden sanatçıları ağırladıklarını belirttiği açıklamasında, “Bayburt artık bir kültür kenti oldu” diyerek müzelerin önemine vurgu yaptı.

Gelecek Planları ve Heyecanı

Yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle yoğun ilgi gören műzeler, önümüzdeki yıl amfi tiyatroda açık hava sineması gibi projelerle ziyaretçilerini daha çok etkilemeyi planlıyor. Kenan Yavuz, müzelerinin misyonunu kült göreli tanıtım yapmak olarak açıkladı ve turların artarak devam edeceğine inandığını belirtti.

Her iki müzenin de kültürel değerlerin korunmasına katkıda bulunarak geleceğe umutla bakılmasını sağladığına dikkat çekiliyor.

Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili Bayburt'un turizmdeki lokomotifi haline gelen...

Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili Bayburt'un turizmdeki lokomotifi haline gelen uluslararası ödüllü Baksı Müzesi ile Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde sezon yoğun geçti. 2021'de Avrupa Müze Forumunca her yıl düzenlenen "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri" yarışmasında "2021 Silletto Ödülü" kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2024'te 50 bin yerli ve yabancı turist ağırladı.