Balkanlar'da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu İşlemi

Kızıl Deli Sultan'ın Balkanlar'daki fetih sürecindeki rolü masaya yatırıldı.

Uluslararası Balkanlar'da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Günşen, Hacı Bektaş Veli'nin "Rumeli'nin gözcüsü" olarak tanımladığı Kızıl Deli Sultan'ın (Seyyid Ali Sultan) Balkan fetihlerindeki önemli rolünü vurguladı.

Sempozyum Detayları

Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen bu sempozyumda "Müridi Sadık Abdal'ın Dilinden Kızıl Deli Sultan ve Rumeli'nin Fethindeki Rolü" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Günşen, Kızıl Deli Sultan'ın Alevi-Bektaşi inanç kültürünün öncülerinden biri olduğunu ifade etti.

Kızıl Deli Sultan'ın Rolü

Kızıl Deli Sultan'ın türbesinin Yunanistan'ın Dimetoka kentindeki Ruşenler köyünde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Günşen, onun Osmanlı'nın Rumeli'deki fetih hareketlerinde kendine önemli bir yer edinmiş alperenlerden biri olduğunu kaydetti. Hacı Bektaş Veli tarafından yönlendirilmesiyle kırk yiğidiyle birlikte Balıkesir'e ulaştığını ve aynı zamanda kerametlerle dolu bir süreçle Çanakkale Boğazı'nı geçerek Gelibolu'ya geçtiğini açıkladı.

Tarihi Gerçekler ve Fetih Süreci

Kızıl Deli Sultan'ın sesinin gök gürültüsünü andırdığına dair rivayetlerde bulunan Günşen, bu durumun 1354 yılında Gelibolu'da meydana gelen bir depremle ilişkili olduğunu kaydetti. Bu felaketi fırsat bilen alperenlerin, Süleyman Paşa liderliğinde Gelibolu'yu fethettiklerini, ardından ise Keşan, İpsala, Uzunköprü, Hayrabolu ile Edirne'den Dimetoka ve Silistre'ye kadar birçok yeri fethettiklerini vurguladı.

Balkanlar'ın Hızlı Fetih Süreci

Balkanlar'ın Türk hakimiyetine hızlı bir şekilde girdiğine ve İslamiyet'in bu bölgede yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Günşen, "Balkanlar'ın fethi çok hızlı bir süreçte gerçekleşmiştir. 1354'te Gelibolu fethedilir, 1361'de Edirne, 1389'da Kosova ve 1396'da Niğbolu'dayız. Fetih sürecinin altyapısını oluşturanların arasında yer alan Türk dervişleri, alperen gazileri denilen bu kişilerden biri de Kızıl Deli Sultan'dır. O, Hacı Bektaş Veli'nin Velayetnamesi'nde Balkanlar'ın gözcüsü ve fatihi olarak anılmaktadır." diye konuştu.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformunca Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Balkanlar'da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu'nda "Müridi Sadık Abdal'ın Dilinden Kızıl Deli Sultan ve Rumeli'nin Fethindeki Rolü" başlıklı sunum yaptı.

Sonraki Haber