Bakanlık'tan iPhone kullanıcılarına keskin uyarı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, iPhone cihazlarda ciddi güvenlik açıkları tespit edildiğini, Apple'dan açıklama talep ettiklerini ve soruşturma başlatıldığını açıkladı.
İnternet ve Altyapı Bakanlığı, iPhone Güvenlik Sorunlarına Dair Önemli Bilgiler Paylaştı
İnternet ve Altyapı Bakanlığı, iPhone cihazlarda meydana gelen kritik güvenlik zafiyetlerini belirleyerek, Apple'dan resmi bir açıklama talep ettiğini duyurdu. Bakanlık yetkilileri, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) uzun bir süredir konu üzerinde detaylı bir şekilde çalıştığını ve elde edilen verilerin ciddi risklere işaret ettiğini vurguladı.
İnternet ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, iOS işletim sistemine sahip cihazlarda tespit edilen önemli güvenlik açıklarının, kullanıcı verilerinin çalınma riskini beraberinde getirdiğini ifade etti. Sayan, USOM'un gerçekleştirdiği siber tehdit istihbarat çalışmaları neticesinde 16 adet komuta kontrol sunucusunun belirlendiğini ve bu sunucuların zararlı bağlantılar listesine alındığını belirtti.
SOME İletişim Platformu (SİP) üzerinden 2203 Siber Olaylara Müdahale Ekibi'ne (SOME) gerekli bilgilerin aktarıldığını kaydeden Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) konuyla ilgili olarak Apple'dan resmi bir açıklama talep ettiğini ve aynı zamanda soruşturma başlattığını dile getirdi. Bakan Yardımcısı, uluslararası düzeyde alınacak önlemlere vurgu yaparak küresel siber tehditlere karşı etkili yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Sayan, konuşmasında, "Dijital gözetim ve siber casuslukla mücadele, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçasıdır. USOM'un siber tehdit istihbarat çalışmalarının ortaya koyduğu sonuçlar doğrultusunda, iOS cihaz kullanan vatandaşlarımızın güvenlik tedbirlerine odaklanmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.
Alınması gereken önlemlerle ilgili olarak Sayan, kullanıcıların iOS işletim sistemini güncellemelerini, iMessage ve FaceTime ayarlarını kontrol etmelerini, güçlü şifreler kullanarak hesap güvenliğini sağlamalarını, belirli aralıklarla şifreleri güncellemelerini, iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmelerini, şüpheli mesajlara dikkat etmelerini ve güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama indirmemelerini önerdi. Ayrıca, kullanılan uygulamalara verilen izinleri periyodik olarak kontrol etmeyi, kablosuz bağlantı özelliklerini sadece gerektiğinde kullanmayı ve Safari tarayıcısında otomatik tanımlama özelliğini devre dışı bırakmayı önerdi.