Bakan Kurum, COP29'da Türkiye'nin İklim Stratejisini Tanıttı
Bakan Murat Kurum, COP29'da Türkiye'nin iklim yol haritasını açıkladı ve yenilenebilir enerji hedeflerini belirtti.
Bakan Kurum, Türkiye'nin İklim Yol Haritasını COP29'da Duyurdu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerine uygun şekilde, Türkiye'nin yeni enerji stratejisini açıkladı. Kurum, "Birincil enerjide yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50'ye, nükleer enerjinin payını ise yüzde 30'a çıkarmayı planlıyoruz." dedi.
İklim Finansmanı ve Küresel İşbirliği
Bakan Kurum, COP29 toplantısında, iklim finansmanı konusunda gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına dikkat çekti ve finansmanın sürekliliğinin sera gazı emisyonlarının azaltılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.
İklim finansmanına erişimin kolaylaştırılmasının, daha adil bir dünya için şart olduğunu vurgulayan Kurum, Türkiye'nin bu konuyu her platformda desteklediğini ifade etti.
Emisyon Kaynakları ve Hedefler
Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine atıfta bulunan Kurum, son 50 yılda meydana gelen 11 bin üzerinde iklimle ilgili olayın dünya genelinde 2 milyonun üzerinde can kaybına ve 4,5 trilyon dolarlık ekonomik kayba yol açtığını belirtti. Türkiye'nin iklim stratejisinde, emisyonların çoğunluğunun kaynağı olan enerji sektöründe iddialı hedefler koyduklarını açıkladı.
Kurum, Türkiye'nin yenilenebilir enerji payının kurulu güçte yüzde 59'a ulaştığını ve bu hedeflerini Avrupa'da 5'inci, dünyada 11'inci sırada yer alarak gerçekleştirdiğini belirtti.
Ulaşım ve Atık Yönetimi
Bakan, ulaştırma sektörü için temiz enerji hedeflerine ulaşmak amacıyla 2053 yılına kadar 7 bin kilometre yüksek hızlı tren hattı inşa edeceklerini ve elektrikli araçların sayısını 4,2 milyona çıkaracaklarını duyurdu.
Atık yönetimi konusunda sıfır atık hedefinin önceliklerinden biri olduğunu ifade eden Kurum, geri dönüşüm oranını yüzde 70'e çıkarmayı vadetti.
Tarım ve Orman Yönetimi
Kurum ayrıca, tarım topraklarında organik tarımı yaygınlaştırmayı ve biyolojik çeşitliliği koruyacak stratejiler geliştirmeyi taahhüt etti. Ormanlarda gerçekleştirilecek korunma çalışmalarıyla Türkiye'nin yutak alan kapasitesinin artırılmasına yönelik projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.
Türkiye'nin COP31 Başkanlığına Adaylığı
Türkiye'nin COP31 başkanlığına adaylığının önemine değinen Kurum, Türkiye'nin bu başkanlık sürecinde iklim eylemini güçlendirecek bir köprü vazifesi göreceğini ifade etti.
Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadeledeki kararlılığına vurgu yaparak, "COP31 başkanlığı ile iklim dirençli şehir modellerinin geliştirilmesi adına önemli adımlar atacağız" dedi.
İklim Finansmanı ve Gelecek Hedefleri
Bakan Kurum, çeşitli stratejik hedefler belirlediklerini ve iklim finansmanına erişimi artırarak, gelişen bir ülke olarak Türkiye'nin bu alanda daha fazla söz sahibi olacağını belirtti. Emisyon azaltımı ve iklim uyumu için gereken adımların kararlılıkla atılacağını ifade etti.
Sonuç olarak, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelme konusunda önemli bir yol haritası oluşturduğu belirtildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında, Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda Türkiye'nin İklim Yol Haritası'nı açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında, Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda Türkiye'nin İklim Yol Haritası'nı açıkladı.