Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri Sağlık Problemleri Yaratıyor

Bacak uzunluğu eşitsizliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, erken tedaviye dikkat çekiyor.

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri Ciddi Sorunlar Türetiyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliklerinin çeşitli sağlık problemlerine yol açtığını belirtti.

Fark Edilmesi Güç Olabiliyor

Dr. Kalkışım, bacaklardaki boy farkının bir bacağın diğerinden kısa olması durumu olduğunu ifade etti. Bu tür eşitsizliklerin toplumda yaklaşık %25 oranında görüldüğünü kaydeden Kalkışım, "Genellikle 1 santimetre altındaki eşitsizlikler anlaşılmaz ve vücut tarafından tolere edilir. Ancak 2 santimetre ve üzerinde farklılıklar, aksama, sırt ağrısı ve eklem problemleri gibi birçok sorunu beraberinde getirebilir" şeklinde konuştu.

Doğuştan veya Gelişimsel Nedenler

Kalkışım, bu sorunun doğuştan veya gelişimsel nedenlerle ortaya çıkabileceğini duyurdu. Geçirilmiş kırıklar, kemikte kitle oluşumları ve enfeksiyonlar gibi sorunların bacak uzunluğu eşitsizliklerine neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, genetik faktörler ve sendromlar da doğumsal nedenler arasında yer alıyor.

İzleme ve Tedavi Süreci

Bacak uzunluğu eşitsizliğinin neden olabileceği sorunları vurgulayan Kalkışım, detaylı muayene ve röntgen ile eşitsizlik miktarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Eşitsizlik miktarına ve hastanın yaşına bağlı olarak, izleme ve tedavi yöntemlerinin de değişiklik gösterebileceğini ifade etti.

Tedavi Yöntemleri ve Önemi

Hafif eşitsizliklerde özel ayakkabı yükselticileri veya ortopedik ayakkabıların yeterli olabileceğini belirten Kalkışım, daha büyük eşitsizlik durumlarının cerrahi müdahale gerektirebileceğini kaydetti. Tedavi edilmezse uzun vadede, bu durumların leğen kemiği ve omurga deformasyonlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Dr. Kalkışım, "Tedavi edilmeyen bacak uzunluğu eşitsizlikleri, ilerleyen süreçte diz, kalça ve ayak bileği gibi eklemlerde ağır sorunlara yol açabilir. Fonksiyonel kısıtlılıklar gelişebilir." diyerek, zamanında müdahalenin önemine değindi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğunda eşitsizlik durumunun aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi, sırt ağrısı ve eklemlerde problemler gibi birçok soruna neden olabildiğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Sonraki Haber