Avusturya'da Seçimler: Aşırı Sağcı Partinin Yükselişi Endişe Veriyor

29 Eylül seçimlerinde aşırı sağcı FPÖ'nün galibiyeti, toplumda kaygılara yol açtı; STK'lar uyarıyor.

Avusturya'da Seçimler: Aşırı Sağcı Partinin Yükselişi Endişe Veriyor

Avusturya'da 29 Eylül Seçimleri ve Aşırı Sağın Yükselişi

Avusturya'da 29 Eylül'de yapılacak genel seçimler öncesinde sivil toplum kuruluşları, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) yükselişinden endişe duyuyor. Kamuoyu yoklamalarına göre, FPÖ %27 oyla birinci sırada yer alıyor.

Partilerin Koalisyon İhtimalleri

Seçim tarihinin açıklanmasından beri FPÖ, neredeyse her ankette en üst sırada bulunuyor. Ancak, iktidardaki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) dışında, diğer partiler FPÖ ile bir koalisyon yapmak istemediklerini belirtiyor.

STK'lar ve Demokrasi Endişeleri

SOS Mitmensch sivil toplum kuruluşunun başkanı Zeynep Burçak, FPÖ'nün yükselişinin demokrasiyi tehdit eden bir durum olduğunu dile getirerek, mevcut dil ve söylemlerin oldukça açık mesajlar içerdiğini ifade etti. Burçak, "Bu seçim, daha önceki seçimlerden çok farklı ve halkta ciddi kaygılara neden oluyor," dedi.

Vatandaşlık ve Seçim Hakkı Tartışmaları

Burçak, "Pasaport fark etmez" kampanyasıyla, Avusturya’da yaşayan ancak vatandaşlığı bulunmayan kişilere oy hakkı verilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, herhangi bir yere doğup da oranın vatandaşı olamamanın mantığını anlamadığını belirtti.

Sonuçta Ne Olacak?

Seçimlerin ardından Avusturya'da zor bir süreçin yaşanabileceğini belirten Burçak, mevcut koşullar altında toplumun çeşitli kesimlerinin kaygılarının karşılanmadığını belirtti ve bu durumun aşırı sağın yükselişine yol açtığını vurguladı.

Avusturya'daki genel seçimlerde toplam 9 parti ve 3 siyasi oluşum yarışacak. Seçmenlerin %50'sinin, FPÖ ile koalisyon kurmamak isteyen partileri desteklediği belirtiliyor. Seçimlerin sonuçları, ülkenin geleceği için kritik bir noktayı işaret ediyor.

Avusturya'da 30 yılı aşkın süredir insan hakları alanında çalışmaları ve aşırı sağa karşı...

Avusturya'da 30 yılı aşkın süredir insan hakları alanında çalışmaları ve aşırı sağa karşı yürüttüğü faaliyetleriyle tanınan sivil toplum kuruluşu SOS Mitmensch'in Başkanı Zeynep Burçak, AA muhabirine, pazar günü yapılacak seçimi değerlendirdi.