Ankara'da 'Gagauzça-Gagauzça Sözlük' Tanıtıldı

Ankara'da düzenlenen etkinlikte Gagauz Türkçesi üzerine hazırlanan yeni sözlük tanıtıldı.

Ankara'da 'Gagauzça-Gagauzça Sözlük' Tanıtıldı

Ankara'da 'Gagauzça-Gagauzça Sözlük' Tanıtımı Yapıldı

Başkent Ankara'da, Gagauz Türkçesi ile ilgili kapsamlı bilgileri içeren "Gagauzça–Gagauzça Sözlük" tanıtıldı. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) bünyesinde gerçekleştirilen etkinlikte, bu değerli eser bilim insanları tarafından hazırlandı.

Etkinlikte Sözlük Hakkında Bilgiler Verildi

Tanıtım, Moldova Parlamentosu Milletvekili İvanna Köksal'ın liderliğindeki akademik bir heyet tarafından gerçekleştirildi. Sözlük, Moldova Dostluk Derneği tarafından basıldı. Gagauz Yeri'nin tanıtıldığı kısa film gösteriminden sonra, açılış konuşmasını TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf yaptı.

Türk Dünyası Kültürünü Yaşatma Çabası

Yusuf, Genel Sekreter Sultan Raev'in selamlarını ileterek, TÜRKSOY'un 30 yılı aşkın süredir Türk dünyası kültürel mirasını koruma ve yayma görevine vurgu yaptı. "Dünyayı anlama aracımız olan dilimizi baş tacı etmek zorundayız. Sözlük yazı heyetinin başındaki İvanna Hanım’a teşekkür ederim." diye belirtti.

Ana Dilde Eğitim Vurgusu

Milletvekili Köksal, "Ana dil" şiirinin ilk dörtlüğü ile konuşmasına başladı ve ana dilinin hayatındaki önemini vurguladı. Gagauzça'nın UNESCO'nun tehlike altındaki diller arasında bulunduğunu belirten Köksal, eğitim materyallerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sanatsal Bir Dokunuş

Toplantıda pek çok katılımcı, sözlüğün bilimsel önemini dile getirirken, sanatçılar Şahsenem ve Cem Gürdal mini bir konser vererek etkinliğe renk kattı. Plaket takdimiyle program sona erdi.

Yenilikçi Bir Kılavuz: Sözlük

"Gagauzça-Gagauzça Sözlük", Gagauzça ile ilgili daha önce yapılan bir bilimsel çalışma olmadığından, bu alandaki ilk kapsamlı çalışma olarak öne çıkıyor. 10 bin kelimeden oluşan izahlı bir lügat niteliğinde.

Gagauz Türkçesi'nin açıklamalarıyla yer aldığı "Gagauzça–Gagauzça Sözlük" başkentte...

Gagauz Türkçesi'nin açıklamalarıyla yer aldığı "Gagauzça–Gagauzça Sözlük" başkentte tanıtıldı.