Alıç ve Üvez Meyvelerinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden uyarı: Alıç ve üvez meyvesi bilinçli tüketilmediğinde sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Alıç ve Üvez Meyvelerinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Alıç ve Üvez Meyvesinin Tüketimi Hakkında Uyarılar

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, alıç ve üvez meyvelerinin dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Bu meyvelerin iyi çiğnenmeden çekirdekleriyle yenilmesi durumunda mide ve bağırsaklarda kitlelere dönüşebileceğini ifade etti.

Meyvelerin Faydaları ve Riskleri

Prof. Dr. Özkan, alıç ve üvezin zengin antioksidan içeriği sayesinde kalp damar sağlığı için faydalı olduğunu belirtti. Ancak, bu meyvelerin sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti.

Potansiyel Sağlık Sorunları

Özkan, bu meyvelerin aşırı ve yanlış tüketimiyle bağırsakta veya midede taş ve bezoar adı verilen kitlelerin oluşabileceğini söyledi. Bu durumun, hastalarda şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusmaya yol açabileceğini dile getirdi.

Müdahale Edilmediğinde Ciddi Sorunlar Yaşanabilir

Eğer bu kitleler mideyi geçerek bağırsaklara ilerlerse, özellikle daha önce çeşitli cerrahi operasyonlar geçirmiş hastalarda ciddi tıkanıklıklara sebep olabileceğini belirten Özkan, bu durumların zamanında müdahale edilmediğinde bağırsak delinmelerine kadar gidebileceğini sözlerine ekledi. Bu nedenle, karın ameliyatı geçiren, yaşlı ya da diş protezi kullanan kişilerin bu meyveleri az tüketmesi önerildi.

Pazar ve Manavlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özkan, alıç ve üvez meyvelerinin genellikle ağustos, eylül ve ekim aylarında pazar ve manavlarda bulunduğunu belirtirken, son zamanlarda alıça bağlı bağırsak tıkanıklığı vakalarının artış gösterdiğini dile getirdi. Geçtiğimiz dönemde 10 hastanın bu durumdan dolayı başvurduğunu, bunlardan 7'sinin ilaç ve endoskopi ile tedavi edilebildiğini, 3'ünün ise ameliyata ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Öneriler

Son olarak, Prof. Dr. Özkan, alıç ve üvez meyvelerinin iyi bir şekilde çiğnenmesi ve çekirdeklerinin çıkarılması halinde bu tür olumsuz etkilerin önlenebileceğini vurguladı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı...

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alıç ve üvez meyvelerinin antioksidan içeriği dolayısıyla kalp damar sağlığı açısından faydalı olduğunu belirtti.