26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Başladı

Dünyaca ünlü kukla sanatçıları İstanbul'da buluştu, festival 3 Kasım'a kadar devam edecek.

26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Dünyanın dört bir yanından kukla sanatçılarının katılımıyla gerçekleştirilen 26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali 3 Kasım'a kadar sürecek.

Sanat Yönetmeni Cengiz Özek'ten Açıklamalar

Festivalin sanat yönetmeni Cengiz Özek, açılışın Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde yapıldığını belirtti. Özek, festivalin, uluslararası Karagöz gösterimlerinde artan ilginin bir sonucu olarak hayata geçirildiğini ifade etti.

Karagöz’ün dünya genelinde Türkiye'den daha fazla tanındığını kaydeden Özek, "Yurt dışındaki festivallerde Karagöz'e büyük ilgi olduğunu görüyoruz. Kukla sanatçıları bu karakteri biliyor ama önceki örneklerine ulaşamıyor." dedi.

Temanın Belirlenmesi ve Savaşın Etkileri

Her yıl bir tema belirlemelerine rağmen bu sene maddi sıkıntılar ve savaş gibi olumsuz gelişmeler nedeniyle daha sade bir etkinlik düzenlemeye karar verdiklerini aktaran Özek, "Savaşlar, Karagöz’ün kökeni olan bölgelerde yaşanıyor. Bu kültür ve bilgiyi aktaran insanlar hızla azalıyor." şeklinde konuştu.

Karagöz'ün Zamanla İlişkisi

Özek, Karagöz'ün geleneksel formunu korurken içeriğinin güncel duruma uygun olması gerektiğini belirtti. Türkiye’de ipli kukla alanının yeterince gelişmediğine dikkat çeken Özek, "İplici kukla tekniği hala eski yöntemlerle yapılıyor; oysa yurt dışındaki sanatçılar 25 ip ile kukla oynatıyorlar. Bu farklılık, sanatın etkinliğini ve bu sanata duyulan ilgiyi gösteriyor," dedi.

Festivalde Yer Alacak Gösterimler

Bu yıl festivale Hong Kong’dan Cheung Chun Fai’nin geleneksel kukla gösterisi, İspanya’dan Hilarilar Marionetas grubu ile The Bellhop, İtalya’dan Teatro Verde’nin Cep Sirki, Meksika’dan Compania Banyan de Marionetas tiyatrosunun Kaplan ve Kathputli, Peru’dan Jose Navarro’nun Deniz ve Dünya adlı oyunları yer alacak.

Türkiye’den ise festivalin kurucusu Cengiz Özek’in Eşek Karagöz, Ercan Sönmez’in Ulu Çınar, Murat Karahüseyinoğlu’nun Venedik Taciri ve Emre Tandoğan’ın Yara oyunu sahnelenecek.

Atölye Çalışmaları

Festivalde sekiz yaş ve üstü çocuklar için Gölge Kuklası atölyesi, yetişkinler için ise Karagöz figürünün yapımına yönelik atölyeler düzenlenecek.

Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi başta olmak üzere, Akbank Sanat, Beyoğlu Belediyesi Bilim İstanbul, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi ve Mall of İstanbul gibi mekanlarda festival etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Festival hakkında detaylı bilgi ve program için istanbulkuklafestivali.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı "26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali"nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleştirildi.

Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı "26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali"nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleştirildi.

Sonraki Haber