2025'te Dünya Nüfusunun 3'te İkisi İçme Suyuna Erişimde Zorluk Çekecek
Uzmanlar iklim değişikliği ve su kaynaklarının azalması üzerine uyarıyor.
2025’te Su Krizi Uyarısı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, düzenlenen "Trakya Su Çalıştayı"nda önemli açıklamalarda bulundu. Aral, küresel ısınmanın su kaynakları üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, "Türkiye, 2025 yılında olmasa da yakın bir gelecekte su krizine girecek" ifadesini kullandı.
Su Tasarrufu ve Yönetimi Önemli
Aral, dünya genelinde temiz su kaynaklarının azalmasının yanı sıra, Türkiye'nin de bu sorundan etkileneceğini belirtti. Dünya Bankası verilerine göre, dünya nüfusunun 3'te ikisinin 2025 yılında temiz ve içilebilir suya ulaşma konusunda zorluk çekeceğini ifade etti. Bu nedenle, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Yer Altı Sularının Yönetimi
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yolcubal, yer altı su kaynaklarının doğru yönetilememesi nedeni ile Trakya’nın sıkıntı yaşadığını belirtti. Yolcubal, "Tarım sektörü en fazla su tüketen sektör, çiftçilerimizin bilinçlenmesi gerekiyor" dedi. Türkiye'de 18 milyar metreküp yer altı su potansiyeli olduğunu ve bunun %76'sının tarımda kullanıldığını vurguladı.
Su Kullanımında Bilinçlenme Gerekiyor
Yolcubal, "Yer altı suları yüzey sularına nazaran daha az kirleniyor ama insan kaynaklı etkilerle yavaş yavaş kirlenmeye maruz kalıyor. Bu sebeple suyu tasarruflu kullanmalıyız" şeklinde konuştu. Türkiye'deki içme sularının %45’inin yer altı sularından sağlandığını belirten uzmanlar, mevcut su kaynaklarının akıllıca yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Tekirdağ'da bir otelde "Trakya Su Çalıştayı" düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, burada konuşma yaptı.
Tekirdağ'da bir otelde "Trakya Su Çalıştayı" düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, burada konuşma yaptı.